Hotel Ossoliński***
Realizowany budynek hotelu „Ossoliński***” z restauracją, winiarnią i zapleczem konferencyjno- rekreacyjnym to obiekt wolnostojący o czterech kondygnacjach nadziemnych (przyziemie, parter, I piętro i poddasze oraz jednej podziemnej – pełne podpiwniczenie). Zamierzenie inwestycyjne polega na odbudowie rozebranego w lutym 2019r. z uwagi na zły stan techniczny budynku głównego z 1877r. oraz jego rozbudowie o skrzydła wschodnie i zachodnie z wykorzystaniem historycznego 2-poziomowego ukształtowania działki o powierzchni prawie 24a.
- Trzy najwyższe kondygnacje przeznaczone są pod część hotelową z recepcją, w jej obrębie zaprojektowano 37 pokoi hotelowych 1-, 2- i 3-osobowych – łącznie zapewniających nocleg dla maksymalnie 78 osób .Na poddaszu hotelu zaprojektowano kotłownię gazową. W kondygnacji przyziemia zaprojektowano restaurację z winiarnią o łącznej powierzchni 325m2 wraz z zespołem WC, zapleczem kuchennym i magazynowym, chłodnią i mrożnią, stację uzdatniania wody oraz pralnię. W podpiwniczeniu (kondygnacji -1) zaprojektowano salę konferencyjno-bankietową z zapleczem gastro o łącznej powierzchni 279m2 na max. 200 osób, toaletami dla gości, strefę wellness z jacuzzi i sauną, pomieszczenia socjalne pracowników, wentylatornię, rozdzielnię elektryczną i magazyny oraz drugą chłodnię.
- Przy odbudowie zabytkowego obiektu z 1877r. oparto się na wykonanej w maju 2018r inwentaryzacji konserwatorskiej przedmiotowego budynku. Budynek przekryto dachem dwuspadowym z lukarnami i naczółkami w bryle dachu budynku głównego. Dach pokryto dachówką ceramiczną w kolorze naturalnym. Nad skrzydłem zachodnim zaprojektowano stropodach z tarasem. Taras ten zaprojektowany wyłącznie dla gości hotelu będzie pełnił funkcję rekreacyjno- widokową.
- W budynku zaprojektowano dwie klatki schodowe przebiegające przez wszystkie kondygnacje. Przy głównej centralnie usytuowanej klatce schodowej zaprojektowano też windę osobową łączącą wszystkie kondygnacje budynku, zaś w części gastronomicznej dwie windy towarowe na potrzeby dostaw towarów i obsługi zaplecza restauracji oraz zaplecza sali konferencyjno-bankietowej.
- Główne wejście do części hotelowej usytuowano na parterze, zaś główne wejście do restauracji na kondygnacji przyziemia dostępnej bezpośrednio z poziomu terenu południowej części działki. Zaprojektowano również drugie wejście do restauracji od strony chodnika przy ul.Zamkowej.

Podstawowe dane gabarytowe:
- powierzchnia zabudowy – 611,82 m2
- kubatura budynku – 11 870,0 m3
- powierzchnia użytkowa budynku – 2348,69 m2
- w tym na poszczególnych kondygnacjach:
– podpiwniczenie (kond. -1)
– 565,46 m2
– przyziemie – 571,77 m2
– parter – 462,86 m2
– piętro I
– 464,37 m2
– poddasze
– 320,23 m2 - powierzchnia całkowita – 3 275,37 m2
- wysokość budynku – 12,5 m w kalenicy