MOBILE TEST


Pakiet - Sandomierski Region Winiarski

Na Sandomierszczyźnie od XIII wieku z powodzeniem uprawiano winorośl oraz prowadzono ...

Więcej

Pakiet Chwile we Dwoje

Przygotowaliśmy specjalną ofertę dla Par łączącą w sobie elementy romantycznego ...

Więcej

Pakiet Romantyczny Weekend

To wyjątkowa propozycja dla par pragnących spędzić romantyczne chwile sam na sam w ...

Więcej

Prev Next

Spotkanie w dniu 09.07.2012r. z p.Paolo Gagliardo (Włochy) – właściciela winnicy GIANNI GAGLIARDO  w Piemoncie  - górzystej krainy położonej w północno-zachodnich Włoszech.

 

Piemont jest nazywany „perłą winiarstwa włoskiego” i jest uważany za największego konkurenta Toskanii. Króluje tu czerwone grono Nebbiolo, z którego powstają sławne, wielkie wina Barolo i Barbaresco oraz biały szczep Moscato, używany do produkcji słodkich win musujących Moscato d’Asti DOCG. W  samym sercu regionu winiarskiego Barolo, w Piemoncie, znajduje się winnica Gianni Gagliardo. 

 

Obecnie posiada 30 ha upraw winorośli w kilku gminach: La Morra, Barolo, Monforte, Serralunga i Monticello d’Alba. Głównymi szczepami j są tu włoskie Nebbiolo i  Barbera. Symbolem winnicy jest spadająca maska – to chwila prawdy, do której doprowadza nas wino -  podczas wspólnej biesiady porzucamy krępujące pozory i odkrywamy swoje prawdziwe oblicze. Importerem w/w win jest firma „Willa Win” z Lublina.

 

Wina przeznaczone do degustacji:

 

DOLCETTO D’ALBA DOC (SZCZEP: Dolcetto). Wino to dojrzewa w stalowych zbiornikach.  Najlepsze cechy wytwarza w ciągu 2-3 lat. Barwa rubinowo czerwona z fioletowym refleksem.  Zapach świeży, winny, przyjemnie owocowy. Smak wytrawny, delikatnie gorzkawy. Polecane do wszelkiego typu dań, a szczególnie do dań pierwszych. Temperatura podania 16-18 st C. Zawartość alkoholu: 12,5%.


BARBERA D’ALBA DOC (SZCZEP: Barbera). Wino dojrzewa w stalowych zbiornikach. Najlepsze cechy .wytwarza w ciągu 2-3 lat. Intensywny rubinowy kolor.  Zapach świeży, winny, przyjemnie owocowy. Smak okrągły i wytrawny. Polecane do wszelkiego typu dań a szczególnie do dań pierwszych. Temperatura podania 16-18 st. C. Zawartość alkoholu: 13%.

 

NEBBIOLO, LANGHE DOC. Wino dojrzewa w nowych beczkach. Najlepsze cechy wytwarza w ciągu 2-5 lat. Intensywny rubinowy kolor.  Zapach świeży, przyjemnie owocowy. Smak okrągły i wytrawny. Polecane do wszelkiego typu dań o wyrazistych smakach. Temperatura podania 16-18 st. C. Zawartość alkoholu: 13%.

 

LA MATTA BARBERA D’ALBA DOC (SZCZEP: Barbera). Wino to jest starzone w nowych beczkach dębowych przez przynajmniej  12 miesięcy.  Trwałość trunku przewidziana na 4-5 lat. Kolor intensywnie rubinowo czerwony. Zapach mocny i złożony, wyczuwalne nuty słodkich przypraw i owoców.  Smak miękki, ujmujący z charakterystyczną dla szczepu kwasowością. Znakomicie współgra z każdą potrawą.  Temperatura podania 16- 18 st. C. Zawartość alkoholu: 13,5%.

 

SAN PONZIO NEBBIOLO D’ALBA DOC (SZCZEP: Nebbiolo). Wino to dojrzewa w stalowych zbiornikach oraz w drewnianych beczkach przynajmniej przez  12 miesięcy.  Najlepsze właściwości utrzymuje przez okres 4-5 lat. charakterystyczny kolor rubinowo-pomarańczowy. Mocny zapach słodkich przypraw z owocową nutą.  Smak ujmujący i miękki. Znakomicie współgra z każdą potrawą. Temperatura podania 16-18 st. C. Zawartość alkoholu: 12,5%.


BAROLO GIANNI GAGLIARDO DOCG (SZCZEP: 100% Nebbiolo). Wino przebywa w beczkach dębowych 24 miesiące. Barwa rubinowo-pomarańczowa.  Znakomicie nadaje się do przechowywania nawet przez dwie dekady. Zapach jest bardzo przyjemny z nutą suszonej róży i specyficznymi owocowymi tonami. Wrażenia smakowe zależą od wieku trunku, taniny delikatne i długie. Szczególnie polecane do pieczonych  czerwonych mięs, ale równie ciekawie smakuje z rybą. Temperatura podania 18-20 st. C.

  • Informacja o danych osobowych

    Informacja o danych osobowych 1. Administratorem danych osobowych Gościa jest Euro-Tour Sport & Travel M.M.Tusznio Sp.J. z siedzibą w Sandomierzu, ul. Skłodowskiej 37, 27-600 Sandomierz, NIP 864-000-09-29, zwana dalej „Hotelem”. .... Więcej…  
  • Opłata miejscowa - 2 zł / dobę

    Z dniem 28.04.2017 weszła w życie Uchwała Rady Miasta Sandomierza w sprawie opłaty miejscowej. Nowy podatek dotyczy wszystkich osób przebywających dłużej niż dobę w celach turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych na tereni.... Więcej…  
  • Już 100 000 Gości nocowało w naszym hotelu!

    Dnia 24.04.2015r. o godz. 22.19 został przyjęty na nocleg w naszym hotelu 100-tysięczny gość. Była nim jedna z osób z grupy konferencyhno-szkoleniowej przebywającej w naszym hotelu w dniach 24-26.04.2015r. Organizatorem tej.... Więcej…  

Zespół Dworski Hotel Sarmata *** ul. Zawichojska 2, 27-600 Sandomierz,tel.: +48 (15) 833 47 00, fax.: +48 (15) 833 47 01, mob.: +48 530 33 47 00 e-mail.: recepcja@hotelsarmata.pl