MOBILE TEST


Pakiet - Sandomierski Region Winiarski

Na Sandomierszczyźnie od XIII wieku z powodzeniem uprawiano winorośl oraz prowadzono ...

Więcej

Pakiet Chwile we Dwoje

Przygotowaliśmy specjalną ofertę dla Par łączącą w sobie elementy romantycznego ...

Więcej

Pakiet Romantyczny Weekend

To wyjątkowa propozycja dla par pragnących spędzić romantyczne chwile sam na sam w ...

Więcej

Prev Next

Spotkanie w dniu 30.05.2012r. z p.Davidem Nieuwoudt - właścicielem winnicy Cederberg, położonej w Republice Południowej Afryki.

Wina Cederberg tworzone są w jednym z najbardziej unikatowych miejsc w Afryce Południowej. Winnice znajdują się na poziomie 1000 m n.p.m. pośród terenów rezerwatu przyrody – są to najwyżej położone winnice w RPA. Chłodny kontynentalny klimat, śnieg w zimie i północno-zachodnie wiatry w czasie letnich upałów wraz ze zróżnicowanym podłożem, krystalicznie czystym powietrzem i nieskażonymi wodami, czynią z tego wspaniałego krajobrazu idealne terroir dla gamy szlachetnych win. 

 

Producent w pełni wykorzystuje doskonałe warunki pogodowe dzięki uważnemu podejściu do sztuki uprawy winorośli. Podczas zbiorów pozyskiwane są niewielkie ilości winogron, nigdy więcej niż pięć ton naraz. Aby zdążyć przed upalnym słońcem zbiór rozpoczyna się o 5:00 rano i kończy o 9:00.


Rodzina Nieuwoudt jest związana z Cederberg od pięciu pokoleń – dokładnie od 1893 roku. Pierwsza winorośl została zasadzona na brze­gach rzeki Olifants w połowie XIX wieku. W 1973 sięgnięto po pierwsze szczepy czerwonych winogron, zmieniając na zawsze okolicę słynącą do tej pory z białego wina. Wiedza ekspercka i pasja tworzenia wybitnych win pochodzi od wielokrotnie nagradzanego Davida Nieuwoudta, który jako absolwent wysoce poważanej Eisenburg Wine Academy, kontynuuje pracę zapoczątkowaną przez swoich przodków. Zanim powrócił do rodzinnej farmy zbierał doświadczenia na wielu innych znanych posiadłościach winiarskich w Republice Południowej Afryki. Importerem w/w win jest firma „Willa Win” z Lublina”.

 

Win przeznaczone do degustacji:

 

Cederberg Sauvignon Blanc - WO Cederberg. Orzeźwiające wino z wyczuwalną nutką zielonych fig, białych szparagów i z odrobiną agrestu w nosie. Winorośle te rosną tuż powyżej granicy śniegu doskonale odzwierciedlając prawdziwy charakter Cederberga. Chłodny klimat sprzyja dojrzewaniu wina przez 3 – 4 lata. Z wiekiem wino to przybiera na intensywności. Świetnie pasuje do białych mięs, owoców morza, ostryg, szparagów.

 

Cederberg Blanc de Blancs MCC - WO Cederberg. Wino zostało wytworzone według tradycyjnych francuskich metod. Smakując wino na pierwszy plan wysuwają się drożdże o aromacie pieczonego biszkoptu z wyczuwalną nutką świeżych cytrusów. Zapach cytrusów, głównie skórki z limetki, pochodzi w 100% z faktu użycia Chardonnay do wyrobu tego wina. Kremowe uczucie na podniebieniu i niekończące się wstęgi doskonałych bąbelków. Aperitif, przystawki, ryby, sushi, drób, białe delikatne mięsa.

 

Cederberg Cederberger - WO Cederberg. Wytrawny kupaż czerwonych win o przepięknym kolorze. Wspaniałe aromaty dojrzałych owoców jagodowych z nutami dymu, którym towarzyszą dobrze zintegrowane soczyste taniny.Doskonały partner dań z dziczyzny, ale także wspaniałe jako akompaniament pieczonych lub grillowanych, czerwonych mięs.

 

Cape Atlantic Pinotage - WO Western Cape. Wino to posada bogaty smak dymu i ciemnych owoców z odrobiną słodkiej śliwki zatopionej w dębie. Próbując wino wyczuwamy świeżą i delikatną konsystencję wzbogaconą miękkimi taninami. Doskonale komponuje się z przyprawami curry i innymi na ostro przyprawionymi daniami.

 

Cederberg Shiraz - WO Cederberg. Przepyszne, nowoczesne wino łączące moc z elegancją. Bogate lecz odświeżające, stanowcze, ale i przystępne. Intensywne aromaty owoców Shiraz, zniewalają podniebienie bogatym smakiem ciemnej czekolady, palonej kawy oraz owoców morwy. Wiele nut przypraw i wyśmienita, soczyście taninowa struktura nadają winu imponującą głębię. Towarzysz bogatych potraw z dziczyzny i czerwonych mięs.

 

Cederberg Bukettraube - WO Cederberg. Półsłodkie wino deserowe o intensywnie złocistej barwie. Egzotyczne i delikatne aromaty kwiatowe i owocowe z nutą miodu, suszonych brzoskwiń i dojrzałego muszkatołowca. W smaku naturalna słodycz zrównoważona świeżą końcówką. Świetne do dań kuchni azjatyckiej, potraw z curry, a także jako aperitif czy dodatek do serów pleśniowych.

  • Informacja o danych osobowych

    Informacja o danych osobowych 1. Administratorem danych osobowych Gościa jest Euro-Tour Sport & Travel M.M.Tusznio Sp.J. z siedzibą w Sandomierzu, ul. Skłodowskiej 37, 27-600 Sandomierz, NIP 864-000-09-29, zwana dalej „Hotelem”. .... Więcej…  
  • Opłata miejscowa - 2 zł / dobę

    Z dniem 28.04.2017 weszła w życie Uchwała Rady Miasta Sandomierza w sprawie opłaty miejscowej. Nowy podatek dotyczy wszystkich osób przebywających dłużej niż dobę w celach turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych na tereni.... Więcej…  
  • Już 100 000 Gości nocowało w naszym hotelu!

    Dnia 24.04.2015r. o godz. 22.19 został przyjęty na nocleg w naszym hotelu 100-tysięczny gość. Była nim jedna z osób z grupy konferencyhno-szkoleniowej przebywającej w naszym hotelu w dniach 24-26.04.2015r. Organizatorem tej.... Więcej…  

Zespół Dworski Hotel Sarmata *** ul. Zawichojska 2, 27-600 Sandomierz,tel.: +48 (15) 833 47 00, fax.: +48 (15) 833 47 01, mob.: +48 530 33 47 00 e-mail.: recepcja@hotelsarmata.pl