MOBILE TEST


Pakiet - Sandomierski Region Winiarski

Na Sandomierszczyźnie od XIII wieku z powodzeniem uprawiano winorośl oraz prowadzono ...

Więcej

Pakiet Chwile we Dwoje

Przygotowaliśmy specjalną ofertę dla Par łączącą w sobie elementy romantycznego ...

Więcej

Pakiet Romantyczny Weekend

To wyjątkowa propozycja dla par pragnących spędzić romantyczne chwile sam na sam w ...

Więcej

Prev Next

Szanowni Państwo,

Spotkanie miało miejsce dnia 15.09.2012r. (sobota) od godz.20.00 w winiarni hotelu "Sarmata". Elementem towarzyszącym komentowanej degustacji win był mini-kurs wiedzy o winie, zasad degustacji, analizy wina i jego doboru do potraw. Spotkanie obejmowało degustację pięciu rodzajów win, w tym 3 białych i 2 czerwonych oraz uroczystą 4-daniową kolację. Aby obejrzeć zdjęcia ze spotkania proszę kliknąć na link "Galeria zdjęć".

 
Tematem przewodnim spotkania były wina z Niemiec, w tym prezentacja trzech najważniejszych regionów uprawy winorośli w tym kraju: Rheigau, Palatynat oraz Badanię. Elementem uzupełniającym tematykę spotkania było zapoznanie uczestników z podstawową wiedzą na temat degustacji i oceny jakości wina (analiza wzrokowa, węchowa, smakowa), zasad serwowania wina oraz doboru wina do potraw.  
 
 
Niemcy to jeden z najbardziej na północ wysuniętych krajów winiarskich w Europie. Produkuje najsympatyczniejsze, najlżejsze, najbardziej delikatne wina białe na świecie, o niskiej zawartości alkoholu, nadzwyczajnie zrównoważone, eleganckie i subtelne. Na ogół nie są to wina wielkie, ale powszechnie lubiane. Niemcy mają około sto tysięcy hektarów winnic. Około 81% stanowią szczepy winne białe, a 19% czerwone. Proporcje ich upraw na świecie układają się prawie dokładnie odwrotnie. Winiarstwo niemieckie zawdzięcza swą egzystencje głównie dolinie rzeki Ren. Urodzajne winnice Badeni, piękne winnice na zboczach w Palatynacie, dalej na północ Hesja Nadreńska, Rheingau Nahe, Mittelrhein, Ahr.
 
Spotkanie było prowadzone przez Pana Romualda Osypiuka, przedstawiciela firmy Grosvin z Sandomierza, dystrybutora win niemieckich oraz Pana Krzysztofa Tusznio, menadżera Hotelu Sarmata. Elementem spotkania były projekcje filmów prezentujących niemieckie regiony winiarskie oraz winnice, z których Goście degustowali wina. Degustacja win była połączona z  uroczystą kolacją składającą się z dań przygotowanych przez Szefa Kuchni Hotelu Sarmata pod kątem charakteru niemieckich win. W ramach spotkania przewidzieliśmy degustację 5 rodzajów win (3 wina białe, 2 wina czerwone). Każdy z uczestników „Spotkania z Winem” otrzymał materiały informacyjne na temat win niemieckich oraz przewodniki po niemieckich regionach winiarskich przygotowane przez Niemiecki Instytutu Wina.
 
Wina przeznaczone do degustacji według regionów:
 
Rheigau
 
Riesling der Purist
 
Purist jest Rieslingiem potężnym, soczystym i wyraźnym. Subtelna słodycz owoców i elegancka kwasowość nadają temu winu charakterystyczny harmonijny smak. Może być dobrym towarzyszem kuchni azjatyckiej, ale też wspaniale uzupełnia europejskie dania mięsne. Zalecana temperatura konsumpcji: 8-11°C.
 
Palatynat
 
Weissburgunder WEINARTRIUM Trocken
 
Egzotyczny czysty zapach marakui, agrestu, limonki, porzeczek oraz kwiatów czarnego bzu. W smaku wyczuwalne nuty kokosa. Doskonale komponuje się z owocami morza, pikantnymi potrawami, pomidorami oraz ostrymi potrawami  z woka. Wino nagradzane złotymi medalami na konkursach winiarskich.
 
Dornfelder Rotwein halbtrocken
 
Ciepłe aromaty malin i konfitury truskawkowej dominują w tym czerwonym winie o ciemnej, głębokiej barwie. Wyraźny cukier resztkowy i harmonijna kwasowość doskonale zagra z wieloma potrawami.  Zalecana temperatura serwowania : 15°C
 
Gewuerztraminer Spaetlese
 
Zapach miodu i fig. Dobrze zintegrowana słodycz ze świeżością. Polecane do słodkich deserów z czekoladą. Bardzo przyjemne do samodzielnego picia. Doskonała kompozycja z cygarem. Zalecana temperatura serwowania : 15°C
 
Badenia
 
Spaetburgunder Rotwein Eckberg halbtrocken
 
Pełne, aksamitne wino czerwone, które otwiera się po napowietrzeniu uwalniając aromat leśnych jagód. Wolne taniny typowe dla czerwonych win podkreślają pełny charakter tego wina. Wyprodukowane wg francuskiego modelu fermentacji miazgi w drewnianych beczkach szczególnie dobrze komponuje się z pieczenią, stekami, jagnięciną, dziczyzną i ostrymi, intensywnymi serami. Zalecana temp. konsumpcji 16-18°C.
  • Informacja o danych osobowych

    Informacja o danych osobowych 1. Administratorem danych osobowych Gościa jest Euro-Tour Sport & Travel M.M.Tusznio Sp.J. z siedzibą w Sandomierzu, ul. Skłodowskiej 37, 27-600 Sandomierz, NIP 864-000-09-29, zwana dalej „Hotelem”. .... Więcej…  
  • Opłata miejscowa - 2 zł / dobę

    Z dniem 28.04.2017 weszła w życie Uchwała Rady Miasta Sandomierza w sprawie opłaty miejscowej. Nowy podatek dotyczy wszystkich osób przebywających dłużej niż dobę w celach turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych na tereni.... Więcej…  
  • Już 100 000 Gości nocowało w naszym hotelu!

    Dnia 24.04.2015r. o godz. 22.19 został przyjęty na nocleg w naszym hotelu 100-tysięczny gość. Była nim jedna z osób z grupy konferencyhno-szkoleniowej przebywającej w naszym hotelu w dniach 24-26.04.2015r. Organizatorem tej.... Więcej…  

Zespół Dworski Hotel Sarmata *** ul. Zawichojska 2, 27-600 Sandomierz,tel.: +48 (15) 833 47 00, fax.: +48 (15) 833 47 01, mob.: +48 530 33 47 00 e-mail.: recepcja@hotelsarmata.pl