MOBILE TEST


Pakiet - Sandomierski Region Winiarski

Na Sandomierszczyźnie od XIII wieku z powodzeniem uprawiano winorośl oraz prowadzono ...

Więcej

Pakiet Boże Narodzenie 2019

Święta Bożego Narodzenia - Wigilia  w Sandomierzu(24.12.2019 - ...

Więcej

Pakiet Chwile we Dwoje

Przygotowaliśmy specjalną ofertę dla Par łączącą w sobie elementy romantycznego ...

Więcej

Pakiet Romantyczny Weekend

To wyjątkowa propozycja dla par pragnących spędzić romantyczne chwile sam na sam w ...

Więcej

Pakiet Sylwester 2019 w Sandomierzu

Sylwester w Hotelu Sarmata to gwarancja udanej zabawy. Koszt pakietu dla 2 os. już od ...

Więcej

Prev Next

Serdecznie zapraszamy na trzecią imprezę z cyklu „Spotkanie z Winemaker’em”, które odbędzie się w dniu 9 lipca 2012 roku (poniedziałek) o godz. 20.00 w Winiarni Hotelu Sarmata. Tematem przewodnim będzie Piemont, historyczna górzysta kraina położona w północno-zachodnich Włoszech. Piemont jest nazywany „perłą winiarstwa włoskiego” i jest uważany za największego konkurenta Toskanii. Króluje tu czerwone grono Nebbiolo, z którego powstają sławne, wielkie wina Barolo i Barbaresco oraz biały szczep Moscato, używany do produkcji słodkich win musujących Moscato d’Asti DOCG.

 
Gościem specjalnym spotkania będzie Paolo Gagliardo. Degustacja komentowana win będzie prowadzona w języku włoskim, tłumaczona na język polski. Degustacji win będzie towarzyszyć uroczysta kolacja składająca się z dań przygotowanych przez Szefa Kuchni Hotelu Sarmata idealnie komponujących się z włoskim winem. W ramach spotkania przewidzieliśmy degustację 6 rodzajów win.
 
Termin: 09.07.2012 rok (poniedziałek), godz. 20.00
Miejsce: Winiarnia Hotelu Sarmata
Koszt: 130 zł / osobę
 
 

 

 

 

 

 

Winnica GIANNI GAGLIARDO

W  samym sercu regionu winiarskiego Barolo, w Piemoncie, znajduje się winnica Gianni Gagliardo. Obecnie posiada 30 ha upraw winorośli w kilku gminach: La Morra, Barolo, Monforte, Serralunga i Monticello d’Alba. Głównymi szczepami j są tu włoskie Nebbiolo i  Barbera. Symbolem winnicy jest spadająca maska – to chwila prawdy, do której doprowadza nas wino -  podczas wspólnej biesiady porzucamy krępujące pozory i odkrywamy swoje prawdziwe oblicze. Wina przeznaczone do degustacji:
 
- DOLCETTO D’ALBA DOC
SZCZEP: Dolcetto
Wino to dojrzewa w stalowych zbiornikach.  Najlepsze cechy wytwarza w ciągu 2-3 lat. Barwa rubinowo czerwona z fioletowym refleksem.  Zapach świeży, winny, przyjemnie owocowy. Smak wytrawny, delikatnie gorzkawy. Polecane do wszelkiego typu dań a szczególnie do dań pierwszych. Temperatura podania 16-18 st.C. Zaw. alkoh: 12,5%

- BARBERA D’ALBA DOC 
SZCZEP: Barbera
Wino dojrzewa w stalowych zbiornikach. Najlepsze cechy wytwarza w ciągu 2-3 lat. Intensywny rubinowy kolor.  Zapach świeży, winny, przyjemnie owocowy. Smak okrągły i wytrawny. Polecane do wszelkiego typu dań a szczególnie do dań pierwszych. Temperatura podania 16-18 st.C. Zaw. alkoh: 13%
 
- NEBBIOLO, LANGHE DOC
Wino dojrzewa w nowych beczkach. Najlepsze cechy wytwarza w ciągu 2-5 lat. Intensywny rubinowy kolor.  Zapach świeży, przyjemnie owocowy. Smak okrągły i wytrawny. Polecane do wszelkiego typu dań o wyrazistych smakach. Temperatura podania 16-18 st.C. Zaw. alkoh: 13%
 
- LA MATTA BARBERA D’ALBA DOC
SZCZEP: Barbera
Wino to jest starzone w nowych beczkach dębowych przez przynajmniej  12 miesięcy.  Trwałość trunku przewidziana na 4-5 lat. Kolor intensywnie rubinowo czerwony. Zapach mocny i złożony, wyczuwalne nuty słodkich przypraw i owoców.  Smak miękki, ujmujący z charakterystyczną dla szczepu kwasowością. Znakomicie współgra z każdą potrawą.  Temperatura podania 16- 18 st.C. Zaw.alkoh: 13,5%
 
- SAN PONZIO NEBBIOLO D’ALBA DOC
SZCZEP: Nebbiolo
Wino to dojrzewa w stalowych zbiornikach oraz w drewnianych beczkach przynajmniej przez  12 miesięcy.  Najlepsze właściwości utrzymuje przez okres 4-5 lat. charakterystyczny kolor rubinowo-pomarańczowy. Mocny zapach słodkich przypraw z owocową nutą.  Smak ujmujący i miękki. Znakomicie współgra z każdą potrawą. Temperatura podania 16-18 st.C. Zaw.alkoh: 12,5%

-BAROLO GIANNI GAGLIARDO DOCG
SZCZEP: 100% Nebbiolo                   
Wino przebywa w beczkach dębowych 24 miesiące. Barwa rubinowo-pomarańczowa.  Znakomicie nadaje się do przechowywania nawet przez dwie dekady. Zapach jest bardzo przyjemny z nutą suszonej róży i specyficznymi owocowymi tonami. Wrażenia smakowe zależą od wieku trunku, taniny delikatne i długie. Szczególnie polecane do pieczonych  czerwonych mięs, ale równie ciekawie smakuje z rybą. Temperatura podania 18-20 st.C.

 

 

  • Pakiet Boże Narodzenie 2019

    Święta Bożego Narodzenia - Wigilia  w Sandomierzu(24.12.2019 - 26.12.2019)   Pakiet obejmuje następujące świadczenia: 2 noclegi w stylizowanym pokoju Śniadania świąteczne w formie bufetu szwedzkiego (25.12., 26.12., Godz. 08..... Więcej…  
  • Pakiet Sylwester 2019 w Sandomierzu

    Sylwester w Hotelu Sarmata to gwarancja udanej zabawy. Koszt pakietu dla 2 os. już od 1.320 zł w pokoju standard.  Pakiet Sylwester 2019 w Sandomierzu(30.12.2019 —01.01.2020 lub 31.12.2019 - 02.01.2020)   Pakiet obejmuje następu.... Więcej…  
  • Informacja o danych osobowych

    Informacja o danych osobowych 1. Administratorem danych osobowych Gościa jest Euro-Tour Sport & Travel M.M.Tusznio Sp.J. z siedzibą w Sandomierzu, ul. Skłodowskiej 37, 27-600 Sandomierz, NIP 864-000-09-29, zwana dalej „Hotelem”. .... Więcej…  

Zespół Dworski Hotel Sarmata *** ul. Zawichojska 2, 27-600 Sandomierz,tel.: +48 (15) 833 47 00, fax.: +48 (15) 833 47 01, mob.: +48 530 33 47 00 e-mail.: recepcja@hotelsarmata.pl